Bomen helpen de lucht die we inademen te zuiveren, het water dat we drinken te filteren en meer dan 80% van de mondiale biodiversiteit op het land een habitat te bieden. Bossen bieden werk aan meer dan 1,6 miljard mensen, absorberen schadelijke koolstof uit de atmosfeer en zijn de belangrijkste ingrediënten in 25% van alle geneesmiddelen. Ooit een aspirine genomen? Het komt van de bast van een boom!
Hier zijn de zes pijlers die verklaren waarom bomen zo belangrijk zijn….
LUCHT
Bomen zijn als de stofzuigers van onze planeet. Door hun bladeren en schors zuigen ze schadelijke stoffen op en geven ze schone zuurstof af om te ademen. In stedelijke omgevingen absorberen bomen vervuilende gassen zoals stikstofoxiden, ozon en koolmonoxide, en vegen ze deeltjes zoals stof en rook op. De toenemende hoeveelheid kooldioxide die door ontbossing en de verbranding van fossiele brandstoffen wordt veroorzaakt, houdt de warmte in de atmosfeer vast. Gezonde, sterke bomen fungeren als koolstofputten; ze absorberen kooldioxide uit de lucht en verminderen de effecten van de klimaatverandering.
WATER
Bomen spelen een belangrijke rol bij het opvangen van regenwater en het verminderen van het risico op natuurrampen zoals overstromingen en aardverschuivingen. Hun complexe wortelsystemen werken als filters, verwijderen verontreinigende stoffen en vertragen de opname van het water in de grond. Dit proces voorkomt schadelijke erosie aan de waterkant en vermindert het risico op oververzadiging en overstromingen. Volgens de Food and Agriculture Association van de VN kan een volwassen, groenblijvende boom meer dan 15.000 liter water per jaar onderscheppen.
BIODIVERSITEIT
Eén enkele boom kan de thuisbasis zijn van honderden soorten insecten, schimmels, mos, zoogdieren en planten. Afhankelijk van het soort voedsel en onderdak dat ze nodig hebben, hebben verschillende bosdieren verschillende habitat-types nodig. Zonder bomen zouden boswezens nergens een thuisbasis hebben.
– Jonge, open bossen: Deze bossen komen voor als gevolg van branden of houtkap. Struiken, grassen en jonge bomen trekken dieren aan zoals vossen, de distelvink en blauwvogels.
– Bossen van middelbare leeftijd: In bossen van middelbare leeftijd beginnen de hogere bomen zwakkere bomen en vegetatie te ontgroeien. Een open luifel zorgt voor de groei van de grondvegetatie, waar dieren als salamander en boomkikkers de voorkeur aan geven.
– Oudere bossen: Met grote bomen, een complexe luifel, en een sterk ontwikkelde onderlaag van de vegetatie, bieden de oude bossen een habitat voor een scala aan dieren, waaronder vleermuizen, eekhoorns, en een verscheidenheid aan vogels.
SOCIAAL EFFECT
Van boomkwekers, tot houtkappers, tot onderzoekers, de werkgelegenheid in de bosbouwsector is eindeloos. We vertrouwen niet alleen op bomen voor ons werk; duurzame boomkwekerijen leveren hout om huizen en onderdak te bouwen, en hout om te verbranden, om te koken en te verwarmen. Voedsel producerende bomen zorgen voor fruit, noten, bessen en bladeren voor de consumptie door mens en dier en garanderen gezondheid en voeding.
GEZONDHEID
Het is onmogelijk om dat gevoel van opgetogenheid te negeren zoals je het gevoel hebt wanneer je door een rustig, vredig bos loopt. Bomen helpen stress en angst te verminderen en stellen ons in staat om weer in contact te komen met de natuur. Bovendien helpt de schaduw van de boombedekking onze huid te beschermen tegen de steeds harder wordende, felle zon.
KLIMAAT
Bomen helpen de planeet te koelen door schadelijke broeikasgassen, zoals kooldioxide, te absorberen en op te slaan in hun stammen, takken en bladeren, en zuurstof terug in de atmosfeer te brengen. In steden kunnen bomen de totale temperatuur tot acht graden Celsius doen dalen. Met meer dan 50% van de wereldbevolking die in steden woont – een aantal dat naar verwachting zal stijgen tot 66% in 2050 – worden vervuiling en oververhitting een reële bedreiging. Gelukkig kan een volwassen boom minimaal 21,77 Kg kooldioxide per jaar absorberen, waardoor steden een gezondere en veiligere plek zijn om te leven.