Clash Of The Titans Reserva

Alc.Vol. 10% Abv

Clash Of The Titans Reserva is één van onze grootste samenwerkingen aller tijden.

Een aanvankelijk hoppig blonde quadrupel van 12% Alc./Vol., 26° plato, dewelke 1 jaar op franse Bordeaux eikenhouten vaten waar Zwitserse wijn op heeft gerijpt. Zowel in aroma als smaken komen complexe wijn fruitige toetsen naar boven, volmondig en mooie afdronk. De hoptoetsen zijn na 1 jaar op de barrel zo goed als helemaal verdwenen. Deze Reserva helt dan ook lichtjes over naar de barley wine stijl bieren.

Anno 2016, rond dezelfde tijd, bevonden wij ons in Wallis Zwitserland. We slaagden erin om een week lang te ontsnappen uit de Struise Brouwerij en te genieten van de zon, de natuur en enkele van de mooiste landschappen ooit gezien in ons leven.

Tijdens dat verblijf passeerden wij per toeval een nieuwe opstartende brouwerij. De jonge eigenaars waren vriendelijk genoeg om ons binnen te laten en enkele van hun vers gebrouwen 4 tot 7% abv bieren te laten proeven. Wij werden getroffen door de hoge drinkbaarheid van hun bieren, de mooie balans en de bovengemiddelde hoeveelheid hopsmaken en bitterheid.

In minder dan een jaar tijd, door zeer zware arbeid en creativiteit, slaagden zij erin om meerdere gouden awards te ontvangen voor hun ambachtelijk geproduceerde bieren, en kregen ze zelfs de beroemde nieuwe brouwersprijs van Ratebeer:

Link 1 

Link 2 

Wie in 2017 naar de eerste editie van VCBF kwam, had al de gelegenheid om in Oostvleteren België hun prachtige bieren te kunnen proeven en een praatje te maken met Olivier & David. Waar het idee van een samenwerking tussen De Struise Brouwers en Hoppy People al eerder geboren was, konden we de finetuning ervan op dit bierfestival realiseren.

Na analyse van beide brouwerijen, zou ons samenwerking bier zeer smaakvol moeten kunnen zijn, hoog in abv (alcoholvolume), en eikenhouten vat gerijpt. We besloten om een +- 26° plato bier te brouwen (+-1.110 SG voor thuisbrouwers), Quadrupel – gerstwijnstijl, bitterheid tot 80 IBU (ongeveer het maximum dat een menselijk smaakpallet kan waarnemen), en te vergisten tot het bier 12 à 13% abv bereikt.

Deel twee van de samenwerking is ietwat gedurfder. We vonden een prachtige berggalerij in Zwitserland op een hoogte van 2.260 meter nabij de Grande Dixence stuwdam. Ons bier werd samen met Olivier en David gebrouwen in Sierre Zwitserland. Ongeveer 4 à 5 weken later werd deze batch met jong bier in de beroemde Zwitserse witte wijnvaten “Petite Arvine” overgebracht en in de berggalerij geplaatst. De vaten bleven er staan tot april 2020.

De temperatuur blijft er constant op 5°C, een kilometer diep in die berg. De luchtvochtigheid houdt een constante 65%, en de atmosferische druk, ook wel barometer druk genoemd, een +- constante 730 tot 750 mb (millibar).

Deel drie is minder ingewikkeld. Hetzelfde volume werd gebrouwen bij De Struise Brouwers in België rond de zeespiegel, gerijpt in dezelfde eikenhouten vaten gekocht in Zwitserland, maar in een continu veranderend klimaat (4 seizoenen), temperatuur (-10°C tot +30°C), vochtigheid (50% tot 90%) en barometer druk (980mb tot 1.030mb).

Deel vier is waarschijnlijk het meest interessant, waar we de bieren uit beide regio’s naast elkaar gaan kunnen proeven alsook de geur- en smaakverschillen analyseren. Wij vernemen uit Zwitserland dat de bergpas naar de galerij nog zal afgesloten blijven tot en met Juni 2020. De Zwitserse versie zal hoogstwaarschijnlijk in augustus van dit jaar worden afgevuld. De Belgische versie komt dus enkele maanden eerder op de markt.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube-nocookie.com/embed/oWwG9cqyGJI” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>


Scroll to top