De wind als brandstof

 

De Tres Hombres, een vrachtschip dat zonder motor de wereld over gaat om in fairtrade producten te handelen, is even in Nederland.

Bron: National Geographic
Auteur: Myrthe Prins
- Fotograaf: Myrthe Prins

Majestueus prijkt een oud zeilschip aan de Loskade in Middelburg. Op de achtersteven van het vaartuig zijn zonnepanelen en windmolentjes bevestigd. In de mast klimmen twee kinderen met veiligheidstuigjes aan. Een Italiaanse jongen en een Engels meisje staan op het dek producten te verkopen. Flessen rum, repen chocola en pakken koffie staan uitgestald, met handgeschreven prijsbordjes erbij. Bezoekers lopen af en aan om iets te kopen, of simpelweg om het schip van dichtbij te zien. 

In de kombuis zitten een paar mensen vrolijk te praten, terwijl een vrouw aardappelen schilt. “Kom erbij, kom zitten! Wil je wat drinken?” lacht kapitein Arjen van der Veen uitnodigend. De zilte zeewind draagt hij mee in zijn lange, stroachtige haar; de zon belicht zijn ongeschoren gezicht. Hij is een van de drie grondleggers (of ‘hombres') die in 2000 al begonnen met hun ideeën die zouden uitgroeien tot het project Fairtransport

Inmiddels staat een uitgebreid team van vrijwilligers en leerlingen aan hun zijde en vormen ze een grote familie. “Iedereen is welkom op het schip. Het is altijd een komen en gaan van mensen. Dan wordt er een flinke pan soep of snert gemaakt en kunnen ze allemaal aanschuiven", zegt een kennis van de kapitein, die even op bezoek is gekomen.

Tres Hombres bevaart de route die tot tweehonderd jaar geleden voor de slavenhandel werd afgelegd, maar in plaats van in slaven handelen de opvarenden in fairtradegoederen. De boodschap is dat goederenvervoer ook kan plaatsvinden op een duurzame en eerlijke manier. “De slavenhandel is dan wel tweehonderd jaar geleden afgeschaft, in feite zijn wij nog steeds slaven van de olie", zegt Van der Veen. “De brandstoffen die normaal voor vrachtvervoer worden gebruikt, zijn vervuilend. Fossiele brandstoffen zijn over een aantal jaar allemaal op, wat moeten we dan? Wij willen bewijzen dat je aan de wind genoeg hebt.”

Het zeilschip Tres Hombres lag van 6 tot 16 juni in Middelburg. Inmiddels ligt het in Terneuzen, waar het tijdens de Havendagen (27-29 juni) te is bezichtigen. Vervolgens vertrekt het vrachtschip naar Denemarken om wijn te vervoeren naar ‘het beste restaurant ter wereld’, Noma, in Kopenhagen.

Het schip is terug en bracht een Ruim inhoud vol Rummm ...

De 2014 editie rum is een feest. De Tres Hombres, een vrachtschip dat zonder motor de wereld over gaat om in fairtrade producten te handelen, jaren van hard werken en passie - heeft haar vijfde Atlanic Rondreis voltooid. Om deze prestatie te onderstrepen, heeft Fairtransport gekozen voor een 18-jarige Dominicaanse Republiek Rum, een nooit eerder geziene editie weerspiegelt de looptijd van het bedrijf, schip en droom. Variërend van de meest opvallende smaak van onze jongere rum, de 18 JAAR biedt de warmte van de Antillen. Gedurende vier maanden werden de rum vaten gerold in zout weer, in noordelijke richting via de Sargassozee, vooruit geduwd door de Golfstroom tot in Europa.

Deze prachtige 20 jaar oude vaten zijn inmiddels in Struise bezit. Een aantal vaten zal worden gevuld met Black Albert die werd vergist met perzikken en zal op termijn een variante opleveren voor onze Black Damnation XII aka Nuptiale. 

Enkele weken terug brouwden wij in samenwerking met Monks Brewery en de Andersson Brothers uit Stockholm, een te gekke Saison. Een fruitig, droog en hoppig beest van maar liefst 10,6 % abv kwam voor de dag. Deze extreme nieuweling in het Struise midden kreeg de toepasselijke naam "Over The Hop". Om het nog bonter te maken, gaan wij ook dit bier op de "Très Hombres" Rum barrels vullen en lageren gedurende één jaar.
Posted by:

Share: