Investeringen 2020, deel 1
CO2 besparen blijft een bittere noodzaak.
Wanneer we bier vergisten, produceert het proces dat alcohol produceert ook kooldioxide, later is dan ook weer CO2 nodig om de drank over te hevelen tussen tanks in en om het bier indien nodig koolzuurhoudend te maken.
Grote brouwerijen beschikken doorgaans over systemen die de kooldioxide die tijdens de gisting wordt geproduceerd, afvangen voor gebruik in koolzuurhoudende en andere functies. Dit zijn echter systemen met een hoge capaciteit en honderdduizenden Euros die voor een kleine ambachtelijke brouwerij financieel niet haalbaar zijn.
We hebben niet de capaciteit om de kooldioxide die van onze fermentoren komt vloeibaar te maken om het in het bier te stoppen. In plaats daarvan, zijn microbrouwerijen verplicht om het gas van gisting vrij te geven en kooldioxide van een externe verkoper in te slaan.
Wat als we in de nabije toekomst, zeg maar 2020, een CO2-terugwinningssysteem zouden kunnen aanschaffen die op maat gemaakt is voor een microbrouwerij? Een systeem dat bovendien betaalbaar zou zijn?
Voordelen
Kooldioxide wordt door onze brouwerij nu aangekocht à 1000 € per ton, dit is dan meestal een bijproduct van ammoniak- en ureum fabrieken en zijn niet helemaal zuiver.
Met zo’n systeem zouden we het zuiver uit de vergisting tanks ontvangen, hoogwaardige CO2, zonder ook maar het kleinste spoor van industriële verontreinigingen. Tests tonen ook aan dat het volledig vrij is van luchtvervuiling.
En natuurlijk maakt de technologie ook hergebruik van een mogelijk broeikasgas dat anders in de atmosfeer zou vrijkomen.
Bij het brouwen van 1500Hl bier, laten we nu zowat 4,75 ton CO2 vrij in de atmosfeer. We zijn echter verplicht om daarnaast zowat 2,5 ton CO2 in te slaan voor allerlei overheveling acties uit te voeren. Dit is zowat de meest contraproductieve situatie in onze kleine brouwerij want beide items worden voor 7,25 Ton CO2 op ons conto geschreven in het jaarlijks emissie rapport.
Met zo’n systeem zouden we alvast een economie verrichten van 2.500 Euro op jaarbasis. Het vele gesjoemel met loodzware CO2 flessen zou ophouden. 2,25 Ton zou vrij komen voor verkoop à 250 Euro per ton in de groothandel en zou dit voor ons een bijkomende inkomst van 562 Euro betekenen. Belangrijker nog dan het financiële plaatje is dat wij jaarlijks 4,75 ton CO2 zouden besparen in het emissie rapport. De terug-verdien-tijd is weliswaar niet van de poes maar op vlak van ecologie en duurzaamheid kan zo’n systeem alvast tellen.