Ik heb jullie allen in de steek gelaten…

Tenminste zo ziet het er naar uit, zo voelt het bij mij aan. Wat ik in dit stuk neerpen valt me heel moeilijk maar ik moet dit even van het lijf schrijven. Als klein bedrijf maken we plannen, voeren die vervolgens naar behoren uit tot overmacht roet in het eten gooit. We zijn flexibel, draaien het roer om en veerkrachtig als we zijn sturen we bij. In een notendop gebracht, is dit het relaas van zes maanden Corona crisis.

Het gaat pas echt fout wanneer emoties de gang van zaken beïnvloeden, zoveel is mij althans duidelijk geworden. Men staat er niet bij stil maar deze crisis heeft zelfs het afscheid nemen van een famillielid herleidt tot een sombere schaduw van wat het ooit was, ook hier neemt de digitale evolutie volop zijn intrede en wil men dit allemaal regelen vanop afstand. De crisis neemt zijn beloop, we laten een traan en we doen in stille verder. We moeten hier snel door, men verwacht immers oplossingen en resultaten. Met verdoofde hercencellen hervat je de dagtaak, het wil allemaal niet zo vlotten maar de verwachtingen blijven hooggespannen.

In de periode van juli en augustus stierven kort na elkaar mijn oom, een tante maar ook mijn pa, allemaal door de gevolgen van covid-19. Ik wil dit niet in het lang en breed uitsmeren, maar dit doet wat met een mens. Mocht je te maken hebben met een groter bedrijf zou je dit ei zo na niet merken, men heeft oplossingen voor dergelijke gebeurtenissen. In een klein bedrijf en door Corona met amper twee, soms drie man op de werkvloer, brengt dit een serieuze hamerslag teweeg. Het is precies alsof je beweegt in drijfzand, de somberheid slaat toe en je merkt hulpeloos op hoe snel je grip verliest op de realiteit.

Ik vraag geen medelijden, we worden geboren en ooit gaan we uiteindelijk weer allemaal, maar zo weten jullie alvast waar de kink momenteel precies in de kabel zit. Ik ontvang veel vragen omtrent bier, terugbetalingen maar ik mis tijdelijk wat veerkracht en snelheid om hier met daadkracht mee om te gaan.

Desondanks dit alles worden er wekelijks prachtige Struise bieren afgevuld, dit wordt in hoofde gegarandeerd door Bart en Dion, die momenteel met succes instaan voor de kwaliteit van de productieprocessen. Behoorlijk wat vrijwilligers staan ons team met veel verve bij om ook deze storm te doorstaan en waarvoor mijn oneindige dank.

Ons bier wordt goed verkocht maar de distributie en handel hebben het laatste semester behoorlijk wat klappen ontvangen. Ook zij dralen althans nog met betalen, het gaat allemaal minder snel dan aanvankelijk verwacht. Alhoewel wij het terugbetalingsprogramma terug hebben opgestart, missen we kruissnelheid, het schrokt nog wat en vragen extra geduld van jullie allen. Wij vragen veel van jullie allen maar wij doen wat we kunnen. Voor sommigen is dit niet goed genoeg maar uiteindelijk lossen we dit op.

Met dank, Urbain

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Thijs van den Houdt

  Dank voor de update Urbain. Ik wist niet van het overlijden van je familie, mijn condoleances voor jou en de rest van je gezin. Het is een lastige tijd voor iedereen door die verdomde Covid en ik weet dat je doet wat je kunt met je mannen. Tot morgen….

 2. Gianni Degryse

  Sterkte Urbain! Ik denk dat ik in naam van alle investeerders ons begrip mag laten blijken.

 3. Yri Walhout

  Urbain, prettig dat je ons op deze manier op de hoogte blijft houden. Veel sterkte toegewenst!

 4. Philippe Derynck

  Dag Urbain, het zijn geen evidente tijden waar er bijna dagelijks moet geanticipeerd worden op zaken waar je weinig of geen controle over hebt (waar we beiden goed in zijn). Maar af en toe kan er niet geanticipeerd worden of een versnelling hoger of lager geschakeld worden zoals bij een verlies van een dierbare… dan stopt het en dient er stil gestaan te worden om te kunnen verwerken en zelfs dat wordt bemoeilijkt door de omstandigheden. Iedereen heeft z’n grenzen en je hebt ons niet in de steek gelaten omdat je door persoonlijk verlies deze bent tegen gekomen en dat dit impact heeft op de werking van Struise. Ons hierover informeren is voldoende. Toen ik Struise steunde met de crowdfunding (of help als vrijwilliger) dan had dit de bedoeling Struise te steunen zodat Struise kan blijven doen waar ze goed in zijn… schitterende bieren maken zonder toegevingen… de terugbetaling is voor mij geen prioriteit en het kan zeker niet de bedoeling dat de terugbetaling een impact heeft op de werking van Struise zodat het doel van de crowdfunding ondermijnd wordt. We zien elkaar snel… hou je goed en de groeten aan Christine, Dion en Bart.

 5. Dion Lammers

  Hallo Urbain,

  Allereerst mijn oprechte condoleances voor de verliezen die u heeft meegemaakt in zo’n korte tijd. Het blijft heftig en op en neer gaan met dit virus en ik denk dat vele mensen mensen hebben verloren dichtbij of verder weg. En het einde lijkt nog niet in zicht.
  Het is inderdaad stil geweest, maar ik heb me nimmer in de steek gelaten gevoeld. Ik denk dat niemand het kwalijk neemt dat in een periode van zware verliezen de aandacht niet op het bedrijf ligt maar op het privé (zelfs bij een fantastisch bedrijf als Struise bieren).
  Ik kom graag nog een keer als vrijwilliger om te helpen met allerhande taken en vermoed dat dit voor vele zal gelden. Groot compliment voor Bart en Dion (kan ook niet anders met zo’n naam) dat ze de productielijnen succesvol draaien.
  Plannen worden gemaakt maar soms veranderd de situatie; ik heb er ook geen enkele moeite mee dat de terugbetaling vertraagd is. Wel belangrijk om te blijven communiceren!
  Alle sterkte

 6. Rob Wissenburg

  Weet je Urbain,
  Ik denk dat ik voor vele crowdfunders spreek als ik zeg dat ik Struise geen geld had geleend als het me puur was gegaan om het financiele rendement. Ik heb dat gedaan omdat ik vanaf het moment dat ik in oostvleteren gwweest ben enthousiast geworden ben van de struise bieren en de mooie mensen die het maken.
  Sinds 2015 heb ik elk jaar geprobeerd ruimte te maken om even langs te komen. Wat nog best lastig is als Hollander zonder rijbewijs 🙂
  Dit jaar is voor het eerst dat me dat niet gaat lukken.
  Niemand heeft kunnen vermoeden wat dit jaar in petto had. En als ik het zo hoor had u het een stuk zwaarder te verduren dan ik. Wees bezig met uw bedrijf, niet met ons, en vergeet uw brein niet. Ook verwerken kost tijd.
  Eens de kop wat helderder wordt zullen de oplossingen ook wel komen.
  Sterkte.

Een reactie achterlaten