CO2 besparen, deel 3 (2014)
We hebben ondertussen geleerd dat het loont de energie- en waterstanden elke maand weer opnieuw neer te pennen. Als belanghebbende wordt je met de neus op het verbruik en de feiten gedrukt.
Onze 3 gebouwen zijn zo lek als een tot op het ijzer versleten autoband.
Oplossingen:
Isolatie van daken tot een U-waarde van 0,15: —> 1.000 M2
Vernieuwen van ramen, deuren met HR-dubbelglas met U-waarde 1: —> 250 M2
Isoleren van muren tot een U-waarde van 0,15: —> 1500 M2
Duurzaamheid:
Een bestaand huis afbreken is een ecologische misdaad!
Het duurt namelijk makkelijk 50 jaar eer een nieuw, goed geïsoleerd gebouw een energiebesparing oplevert.
Oude gebouwen worden steeds vaker afgebroken met het argument dat nieuwe gebouwen dankzij groene technologie veel minder energie verbruiken en dus een pak milieuvriendelijker zijn. Maar die vlieger gaat niet op, zo blijkt uit een aantal recente onderzoeken. De afbraak van het oude gebouw en de constructie van het nieuwe gebouw vragen zoveel energie dat het vele decennia duurt eer een nieuw huis een milieuvoordeel oplevert.
Een milieuvriendelijk gebouw is een gebouw dat er al staat.
Om dit betaalbaar te houden, gaan we de renovatie van onze gebouwen faseren in functie van de beschikbare financiële middelen. Vanaf dit jaar gaan we van start met dit gigantische renovatieproject. We besparen u hier de details, het resultaat kan je wel bemerken in het verbruik van energie wat jaar op jaar daalt.
Een extra investering van +- 25.000 € stelde ons in staat 11.280,94 Kwh energie te recupereren via de rookgas kanalen van onze brouwketels. Alhoewel dit maar een gering financieel rendement geeft van 2.707,43 € (9 jr terug-verdien-tijd), verlagen we drastisch de temperatuur van onze rookgassen van 220° C naar 80° C. Een daling met maar liefst 63,63% van onze warmte uitstoot, plus 1.500 liter extra & gratis opgewarmde waterreserve van 75° Celsius.
Er werd verder hard gesleuteld aan de brouwzaal met als resultaat een stijging naar 144.012 liter geproduceerd bier en een opmerkelijke daling van de uitstoot.
Onze totale uitstoot op jaarbasis en voor de productie van 144.012 liter bier was gelijk aan de uitstoot van een halve Belg, we boekten wederom een mooie reductie van de uitstoot.
Wie ons emissie rapport uiterst kritisch las, kon opmerken dat wij de uitstoot meenamen vanaf de zaadproductie van de gerstkorrel tot en met de afvalverwerking na de gebruiker.
We compenseren onze uitstoot nogmaals via Trees For All en planten extra bomen in de Bieslandse- en Waalse bossen in Nederland.
Waar u ook een Struise bier mag drinken, het is CO2 neutraal.